víztisztító

Az Ozmózis membrán működése

Minden Reverse Ozmózis elvén működő víztisztítónak meghatározó eleme az Ozmozis membrán.

Az ozmózis membrán felelős az alapos víztisztításért és így a tisztított víz minőségéért. A vízszűrő kiválasztásánál érdemes ellenőrizni az ozmózis membrán gyártóját. Az Interneten könnyedén ellenőrizheti a gyártó cég website-ját. Mielőtt dönt feltétlenül tegye meg!

Az ozmózis membrán fontos jellemzője a kapacitása, melyet a gyártók Gallon/nap-ban (GPD) jelölnek. (Egy gallon 3,78 liter.) A gyártók általában 50, 75, 100 GPD kapacitású ozmózis membránnal szerelik a háztartási víztisztítókat. Érdemes érdeklődni a forgalmazónál milyen kapacitású membránnal épített a kiválasztott víztisztító. A nagyobb kapacitás több szempontból is előnyös jellemzője a víztisztítónak.

Maga a membrán egy vékony lemez vagy hártya, amely rugalmas tulajdonsága révén többféle funkciót elláthat.

A víztisztító által alkalmazott fordított ozmózis membrán működésének megértéséhez először is az ozmózis folyamatával szükséges tisztában lennünk.

Az ozmózis tulajdonképpen anyagmozgást, különféle anyagok vándorlását jelenti, amely valamilyen féligáteresztő - szakkifejezéssel élve szemipermeábilis - felületen keresztül történik.

Ez a művelet akkor megy végbe, ha az említett felületek ellentétes oldalain egymástól eltérő koncentrációjú anyagok találhatók, így egyfajta kiegyenlítődést megcélzó folyamat indul meg.

Az elv alapvetően pedig az, hogy a részecskék a hígabb anyag felől a töményebb oldat irányába mozognak, ezáltal a tömény oldat térfogata nő, míg a másiké csökken.

A víztisztító készülékek elterjedt működési módszere, a fordított ozmózis (reverse osmosis, RO) során éppen ennek az ellenkezője történik, tehát a hígabb koncentrációval rendelkező anyag fog végül növekvő térfogatértéket mutatni, míg a töményebb oldat mennyisége kisebb lesz.

A folyamat megfordulását - amely a víztisztító működéséhez feltétlenül szükséges - a folyadékra kifejtett nagyobb nyomással lehet előidézni.

A víztisztítás folyamatában a túlnyomást a vezetékes vízhálózatban fennálló nyomás biztosítja. Ez a módszer az ivóvíz előállításának elterjedt gyakorlata, például a sós tengervíz ihatóvá tétele is ilyen módon történik.

fordított ozmózis víztisztítás
víztisztító
ozmózis membrán

A vízszűrő membrán tulajdonságai

A vízszűrő rendkívül kicsiny, 0,0001 mikron átmérőjű résein csak a tiszta víz molekulái képesek átjutni, így kerülhet - a víztisztító jóvoltából - a csapból a poharába egészséges és kristálytiszta ivóvíz.

Hogy el is tudjuk képzelni azt, hogy egy ilyen áteresztő képességgel rendelkező víztisztító membrán mit is képes kiszűrni, tudnunk kell, hogy

  • a baktériumok 0,2 mikron
  • a vírusok 0,02 mikron
  • a nitrát 0,002 mikron
  • a klór pedig 0,001 mikron méretűek.

A szűrés során a vezetékes vízhálózatból érkező vizet a víztisztító berendezés tisztított és koncentrált vízsugárra választja szét. A hálózatból közvetlenül áramló vizet nyersvíznek, a víztisztító által megtisztított vizet termékvíznek vagy permeátumnak, a kiszűrt anyagokat tartalmazó folyadékot pedig koncentrátumnak nevezik.

A víztisztítás lényege pedig tulajdonképpen az, hogy a teljesen megtisztított friss ivóvíz a csapból kerül az Ön poharába, a koncentrált szennyezőanyagokat tartalmazó folyadék pedig biztonságosan távozik a csatornába.

Így - ha víztisztítót használ - Önnek semmilyen formában nem kell érintkeznie az ivóvizébe bekerülő nemkívánatos anyagokkal.

Érdekességek a fordított ozmózisról

A fordított ozmózis felhasználási területei nem korlátozódnak csupán a víztisztításra és a víztisztító berendezésekre, felhasználják az ipar egyéb ágazataiban is, például a tejtermékiparban a tej és a savó sűrítésére, a borászatban a bor nemkívánatos anyagoktól való megtisztítására vagy akár az alkoholtartalom szabályozására.

Fordított ozmózissal teljesen tiszta etanol előállítása is lehetségessé válik.

Az egészségügyben és gyógyításban is alkalmazzák ezt a technológiát, például laboratóriumokban víztisztításra és dialízishez is - ahol természetesen szintén rendkívüli fontosságú a mindenféle szennyeződéstől mentes tiszta víz biztosítása.

A mi víztisztító készülékeink is ezzel az eljárással működnek, hiszen bizonyítottan eredményes fertőtlenítő hatása biztosítja, hogy Ön és családja szervezetébe ne kerüljön semmilyen egészségkárosító anyag.

Szeretnék én is otthonra egy fordított ozmózissal működő víztisztítót!