víztisztító

Tudja Ön, hogy mi minden van abban a vízben, amit Ön megiszik, és amiből főz???

A víz szerepéről az Ön és családja egészségében

Nagyon sok fórumon felhívták már a figyelmet a folyadékbevitel fontosságára.

A VÍZ az anyagcsere folyamatok szállítóeszköze, fontos részvevője. Az emberi szervezet több, mint 70%-a víz, és nem mindegy, hogy milyen módon pótoljuk szervezetünk folyadékigényét.

Hiába fogyasztunk egészséges ételeket, figyelünk oda a napi vitamin, ásványi anyag és rost bevitelre, ha a szervezetünknből hiányzik az a mennyiségű víz, amely elegendő a táplálékbeviteltől a salakanyagok eltávolításáig tartó teljes anyagcsere folyamat lebonyolításában.

víztisztító

Milyen következményekkel jár a vízhiány?

Egy átlagos testalkatú ember napi folyadékvesztesége 2,4-2,6 l naponta. Ezt a vizet kell pótolni lehetőleg az egész napra egyenletesen elosztva.

A vízhiánnyal nem szabad játszani, hiszen súlyos problémákat okozhat. Vízháztartásunk nagyon alapos szabályzás mellett működik, és a test csak viszonylag kicsi víztartalombeli ingadozásokat tűr el.
Ha 2% fölé emelkedik a folyadékveszteség, azt már fáradékonyság, és a testi-, szellemi teljesítőképesség csökkenése jelzi.

Ha ennél is nagyobb a folyadékveszteség, a vér annyira besűrüsödik, hogy csökken a keringés, fejfájás, görcsök következhetnek be.

10% fölötti dehidratáció esetén rosszullét, ájulás fenyeget, 20%-nál összeomlik a keringés, ami halálhoz vezet.

Hogyan pótoljuk a hiányzó vizet szervezetünkből?

Sajnos a reklámok hatására sokan úgy gondolják, hogy a folyadékbevitelbe beletartoznak az üdítőitalok, tea, kávé. Pedig ezek nem hogy hozzáadnak a szervezet vízkészletéhez, hanem éppen elvesznek belőle. Ugyanis bár ezekben az anyagokban van víz, de számos u.n. dehidratáló (vízelvonó) anyagot is tartalmaznak. Sok esetben egy pohár cukrozott üdítőital két pohárnyi vizet von el a szervezettől.

Rengeteg fórumon hallhatjuk, hogy egy felnőtt ember napi vízszükséglete 2-3 liter. A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy az egyéb italok fogyasztása NEM SZÁMÍTHATÓ BELE A NAPI SZÜKSÉGES ADAGBA.

A folyadékpótlás elősegítésére tehát tiszta, egészséges ivóvízre van szükségünk.

víztisztító

Tudta, hogy azt a vizet, amit Ön és a családja a csapból megiszik, Ön előtt már esetleg mások megitták?

Igen! Tudomásul kell venni azt a tényt, hogy a csapvíz, amely az Ön lakásában hozzáférhető, újratisztított szennyvizet tartalmazhat!

Igen! Ezáltal a csapvízben megtalálhatóak lehetnek azok a hormonkészítmények, amelyek a fogamzásgátló szerekből visszamaradnak.
A baktériumok, amelyeket Ön a forralással kíván esetleg elpusztítani, már amúgy sincsenek a csapvízben jelen, mert a Vízmű Vállalatok ezeket a hozzáadott klórral semlegesítik.
De kevésbé tudnak hatásosan fellépni az egyéb ártalmas vegyi anyagokkal, mint például a cián és az arzén és a nehézfémek.

A klórral történő fertőtlenítés az ember bélrendszerében a káros de a létfontosságú szervezetbarát baktériumokat (pl. Bifidus) is elpusztítja.
A kártékony baktériumok, nagyobb életerejük folytán ellenállókká válnak a klórral szemben, melynek eredménye, hogy könnyedén felülkerekednek a jótékony baktériumokkal szemben.

A klór eltünteti vitaminokat is. Vegyi reakcióba lép velük, így egy pillanat alatt eltűnhetnek. A klóros vízben főtt bioételek vitamintartalma is csökken.

Gondokozzon el azon, hogy biztos, hogy Ön ezeket az egyébként súlyosan mérgező anyagokat szeretné a gyermekei, és a saját szervezetébe bejuttatni?

szennyezett víz

Veszélyes vízcsövek?

A vegyi anyagokat tartalmazó csapvíz különböző anyagú csöveken keresztül érkezik hozzánk. A vascsövek néhány év alatt rozsdásak lesznek. Előfordul az is, hogy a vízvezeték nagyon régi, és még azbesztet tartalmaz.

A polietilén csövek a legveszélyesebbek. A vízben szállított vegyszerek a csövekből alkotórészeket is kioldanak, amik a szervezetbe kerülve a kárt tovább fokozzák. Új otthon kialakításakor ezért fontos a vízcsövek megválasztása. A csapvíz vegyianyag tartalma további mérgeket oldhat ki a vízcsövekből.

Ön palackozott ásványvizet fogyaszt a csapvíz helyett? És abból is főz?

Az ásványvíz fogyasztása elterjedt szokás ma Magyarországon. Megoszlanak a vélemények, amelyek a vízben oldott szervetlen ásványi anyagok az emberi szervezet által történő hasznosításáról szólnak. Néhány hivatalos álláspont szerint fontos a kieső ásványi anyagokat a vízzel pótolni, de sok egészségügyi szakvélemény megkérdőjelezi ezt az álláspontot.

Az egyre inkább hangoztatott vélemények szerint az ásványvízfogyasztással az élete során Ön is kb 80 kg kőzettel teheli meg a veséjét, teljesen fölöslegesen.

De az ásványvíz nagymértékű fogyasztásával talán nem is ez a legnagyobb probléma.

Az egyik, hogy csak mi magyarok a szemétbe dobunk évi másfél milliárd PET palackot! Gondolja át micsoda terhelést jelent ez környezetünknek.

A kidobott palackok milliárdjai a más műanyag szeméttel együtt 90%-ban az óceánokba kerülnek. (A Duna is a Fekete-tengerbe ömlik!) Az óceán minden egyes km2-re több mint 10 ezer (!) darab műanyag szemét jut.

Magyarországon jelenleg a kiürült PET palackok mindössze 15%-a kerül szelektíven összegyűjtésre.

A másik probléma az ásványvíz fogyasztással az ára.

PET szemét

Ön is évi 200.000.- Ft. fölötti összeget költ ásványvízre?

Egy átlag magyar család, ha CSAK AZ IVÓVÍZSZÜKSÉGLETÉT kívánja ásványvíz fogyasztással kielégíteni, éves szinten akár 200.000.- forintot fog a boltban elkölteni.
Ebben az összegben csak egy középkategóriás ásványvíz (80 Ft.) fogyasztói ára van beleszámolva, a vásárlás,a cipekedés stb. költsége nem.

Most fogjon egy számológépet, és számolja ki, hogy Ön mennyit áldoz havonta az egészséges (-nek mondott) ásványvíz beszerzésére!

Az otthoni víztisztító a megoldás?

Sok technológia kínálkozik a csapvíz otthoni szűrésére. Különböző módszerek állnak rendelkezésre szűrésre, ülepítésre, csírátlanításra.

A ma árban is hozzáférhető megoldások közül a leghatékonyabbak egyike az ú.n. fordított ozmózis (Reverse Ozmosis - RO) elven működő háztartási víztisztító berendezés.

Amennyiben szeretné háztartását kristálytiszta ivóvízzel ellátni, látogassa meg főoldalunkat, ahol minden segítséget megtalál!

basic víztisztító

Az ozmózis membrán

Az Ozmózis membrán a hálózati és a fúrt kutak vízéből eltávolítja a nehézfémeket, klórt, nitrátot, arzént, baktériumokat, vasat, nitritet, homokot, rozsdát, vírusokat, baktériumokat, rákkeltő anyagokat, radioaktív részecskéket, ami eddig belekerülhetett a családja ételeibe, italaiba.

Ha szeretne többet megtudni az ozmózis membrán működéséről, kattintson a Bővebben gombra!

víztisztító
víztisztító

Mire figyeljen, amikor víztisztítót választ?

Az interneten, illetve üzletkötőkön keresztül forgalmazott készülékek árban és minőségben széles skálán mozognak. Fontos tudnia, hogy mik azok a szempontok, amelyek meghatározóak, és mik azok a tulajdonságok, amelyek esetleg csak az árat növelik, de gyakorlati hasznuk nincs.

Adott esetben több tízezer forintos plusz kiadástól kímélheti meg magát!

1. A víztisztító készülék minősége

Az elég "vegyes" kínálatból nehéz kiválasztani a megfelelő víztisztítót.

Sok olyan készülék is kapható, amely 1 db aktívszenes kis szűrővel "oldja meg" a szűrést. Laborvizsgálatok bizonyítják, hogy az aktív szén által megkötött szerves szennyeződések és a nedves közeg ideális táptalajai a baktériumtenyészeteknek.

Jobb a helyzet, ha már UV lámpával van kombinálva a készülék, de az 1-2 lépcsős szűrések csak a legdurvább szennyeződéseket képesek eltávolítani, azt is csak addig, amíg nem telítődnek.

A legmeggyőzőbb bizonyíték, ha a forgalmazó nem csak a vásárlás pillanatában, hanem később is hajlandó MŰSZERES MÉRÉSSEL bizonyítani a készülék szűrési hatékonyságát, és erre garanciát is vállal.
A legmodernebb készülékek mikrocumputere folyamatosan mutatja a kimenő víz TDS értékét.

2. Ozmózis membrán minősége.

A Magyarországon forgalmazott készülékek membránja sokféle lehet. A többi szűrőlépcső is fontos, de az ozmózis membrán a készülék "lelke", tehát olyan víztisztítót érdemes választani, amelyik márkás, jó minőségű ozmózis membránnal van szerelve. A forgalmazónál érdeklődjön a membrán típusáról!

3. Garanciák

A víztisztítókra a kötelező 1 év garancián kívül néhány forgalmazó extra garanciákat vállal. Szóba jöhet megelégedettségi garancia, vízminőség garancia stb... Érdemes tájékozódni a garanciákról.

4. Beszerelés

A beszerelés költsége sokszor nincs feltüntetve csak az "apróbetűs részben". A korszerű víztisztítók beszerelése nem igényel magas szintű szaktudást, de ha nem Ön végzi a beszerelést, fontos tájékozódni az esetleges plusz költségekről.
Fontos, hogy sokan csak akkor vállalják a garanciát, ha Ön a forgalmazó saját szakemberével végezteti el a beszerelést!

További információkat a korszerű Reverse Ozmozis rendszerű víztisztítókról a Víztisztító Center főoldalán talál!